Helsingissä vuodesta 2008 lähtien toiminut Avoin taidekoulu on ajautunut rahoituskriisiin.
Yksityiskoulu joutui talousvaikeuksiin, kun Työväen Sivistysliitto lopetti sen rahoittamisen viime syksynä.
Sivistysliiton tuki on kattanut kolmanneksen koulun tuloista, kaksi kolmasosaa on kerätty lukukausimaksuilla.
– Tilanne on haastava, koulun rehtori Nagashila toteaa.
Koulu muutti tammikuussa uusiin tiloihin Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön taitelijataloon Helsingin Kalasatamaan. Päätös muutosta ehdittiin tehdä ennen kuin Työväen Sivistysliitto teki oman päätöksensä koulun rahoittamisen lopettamisesta. TSL priorisoi avustuskohteitaan sen jälkeen kun valtio leikkasi sen rahoitusta.
Avoin taidekoulu on hakenut korvaavaa rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta sekä Helsingin kaupungilta, mutta kumpikin on hylännyt hakemukset.
– Ainoa vaihtoehtomme on nostaa lukukausimaksua ja leikata opettajien palkkoja, Nagashila sanoo.
Koulun kohtalo ratkeaa loppukesästä, kun uudet lukukausimaksut astuvat voimaan. Silloin selviää, hyväksyvätkö oppilaat maksun korotuksen. Hinta nousee 1 450 eurosta 1 700 euroon.
Avoimen taidekoulun opetus perustuu maalaustaiteeseen ja meditaatioon. Rehtorin mukaan on tärkeää, että opiskelijat tekevät maalaamisen lisäksi myös matkan itseensä.
– Suomalainen taidekenttä ei ole vielä kiinnostunut taiteen ja meditaation yhdistämisestä, Nagashila harmittelee.
Avoimen taidekoulun nelivuotinen koulutus on antanut valmiudet vapaan taiteilijan ammattiin. Kouluun on otettu vuosittain 12 uutta oppilasta. Nagashila perusti Avoimen taidekoulun yhdessä taidemaalari Matti Kurjen kanssa.