Miltä kuulostaisi yöpyminen suomalaisessa puumökissä keskellä Pariisia? Se on nyt mahdollista, sillä latinalaiskorttelissa sijaitsevaan Suomen Pariisin-instituuttiin on auennut 12 henkeä majoittava aittakylä.
– Projekti ammentaa suomalaisesta kesämökkikulttuurista ja siihen liittyvästä sosiaalisuudesta. Täällä kaikki ovat samaan aikaan isäntiä ja vieraita, KOTI-installaation suunnitellut muotoilija Linda Bergroth kertoo.
Aittoja on kuusi ja niitä voi vuokrata Airbnb-sivuston kautta. Vieraat jakavat yhteiset suihkutilat sekä aamupalan pirttipöydän ääressä. Kaikki on harmonista – ja hyvin harkittua.
– Kutsuin mukaan projektiin kiinnostavia suomalaissuunnittelijoita, joilla oli jotain erityistä materiaaliosaamista. Tarkoitus on, että nukkuma-aitoista löytyisi kaikki tarpeellinen lyhyttä yöpymistä varten, Bergroth sanoo.
Suomi-tunnelmaa luovat muun muassa Lapuan kankureiden lakanat, Mattila & Merzin puuhuonekalut sekä Nathalie Lahdenmäen keraamiset astiat.

Pohjoinen eksotiikka ja mökkinaapurit kiinnostavat
Suomi ja mökkeily kiinnostavat, sillä KOTI-installaation avajaisissa oli runsaasti kansainvälistä lehdistöä. Aitoista oli kirjoitettu jo etukäteen esimerkiksi Wallpaper-lehdessä ja Ranskan Voguessa.
Alkavalle viikolle on luvassa lisää julkisuutta. Ranskalaisen Le Figaro -sanomalehden toimittaja kertoi valmistelevansa aittakylästä etusivun juttua.
– Suomi on nyt kovasti muotia Ranskassa! Juuri tällainen pohjoinen eksotiikka kiinnostaa lukijoitamme, toimittaja Lena Lutaud sanoi.
Lutaudia viehätti installaation omaperäisyys sekä ajatus mökkinaapureihin tutustumisesta.
– Pariisilaiset kaipaavat yhteisöllisyyttä. Kaupunkilaisilla on ollut terrori-iskujen jälkeen aiempaa suurempi tarve jutella keskenään.

Sukkasillaan hiippailu on hyggeä ja eksoottista
Muotoiluun erikoistunut brittitoimittaja Katie Treggiden sanoi hänkin, että suomalaista elämäntapaa pidetään nyt hyvin ajankohtaisena ja kiehtovana.
– Britannia sijaitsee etelämpänä kuin Suomi, mutta talvet ovat meilläkin raskaita. Suomalainen kotoilu ja mökkeily kiinnostavat, sillä lukijat haluavat tietää, miten suomalaiset luovat ympäristöstään kaamosaikaan viihtyisän, Treggiden sanoi.
Suomalaisia hyggeilyä?
– Kyllä! Toisaalta hyggestä vouhottaminen on mennyt Britanniassa jo vähän överiksi. Mielestäni kyse on perusasioista eli viihtyisyydestä ja kodikkuudesta, jonka luomisen taitavat suunnittelijat osaavat. Täällä aittakylässä siinä on mielestäni onnistuttu.
Illan pimetessä ensimmäiset vieraat pääsivät testaamaan yhteisasumisen toimivuutta. Pariisilainen Cedric saapui aittakylään kumppaninsa kanssa Montmartrelta.
– Suomesta tulee ensimmäisenä mieleen pohjoisen kylmyys, mutta tunnelma täällä onkin lämmin. Sukkasillaan hiippailu vieraiden joukossa on jännää, mutta tuo nopeasti kotoisan olon. Katsotaan sitten aamulla, sainko nukuttua, Cedric naurahti.
Aittojen testaaminen on mahdollista sadan päivän ajan eli toukokuuhun saakka. Aittakylä on osa Suomen kulttuuri-instituuttien Mobile Home -hanketta, jossa tutkitaan kodin merkitystä itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.