Museossa joka ikinen arkeologinen esine on ainutlaatuinen ja korvaamaton, virheisiin ei ole varaa. Haasteellisimpia pakattavia ovat tuhansia vuosia vanhat arkeologiset aarteet. Esimerkiksi ikivanha meripihkakoru pitää pakata aivan erityisellä huolella, koska se on hyvin herkkä hajoamaan.
Kun kaikki 2 000 monen kokoista esinettä on pakattu, pääsevät rakennusmiehet uudistamaan museoa. Pakkaaminen on tarkkaa työtä.
– Kaikille esineille tehdään osastoinnit ja ne kääritään hapottomaan silkkipaperiin ennen laatikkojen suojiin pakkausta. Toukokuussa laatikot matkaavat Museovirastoon Helsinkiin, kertoo intendentti Ilja Koivisto Keski-Suomen museosta.
Osa museon aarteista palaa Jyväskylään remontin jälkeen reilun kahden vuoden kuluttua. Viimeisenä muutetaan kaikkein suurimmat esineet. Vaikeimpia pakattavia ovat suurimmat pienoismallit.
– Ne ovat moniosaisia ja useamman neliön kokoisia. Niille pitää rakentaa mittatilaustyönä kuljetuslaatikot joka osalle, että ne saadaan ehjänä kuljetettua, toteaa Koivisto.

Esineisiin ei saa tulla uusia jälkiä
Joissakin pienoismalleissa on käytetty sammalta ja jäkälää. Näistä on huolehdittava erityisen tarkasti, etteivät ne murene pölyksi. Korvaavien osien rakentaminen olisi äärimmäisen hankalaa.
– Esineisiin ei saa tulla mitään uutta jälkeä pakkausvaiheessa. Jos näitä joskus tutkitaan tarkemmin, niin meidän vahingossa tekemää uutta jälkeä voidaan pitää käyttöjälkenä, kertoo Miikka Kumpulainen ja esittelee metrin mittaisen rautakaudella lumikenkämäisesti käytettyä suksea.
– Tämä Kinnulan suksi on yksi Suomen hienoimpia löytöjä. Nauhaornamentiikka on ainutlaatuista ja salmiakkikuviointi on huippukäsityöläisen tekemä.
Rautakaudella sukset olivat metrin mittaisia ja niitä käytettiin enemmän tai vähemmän lumikenkämäisesti.
Museo auki internetissä
Museon ollessa pitkään kiinni, Keski-Suomen museo toimii pienimuotoisesti internetissä. Remontin aikana museo esittelee toimintaansa säännöllisillä nettivideoilla. Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen liittyen museo julkaisee nettisivuillaan joka kuukauden kuudes päivä nettisivullaan uuden videon. Ne esittelevät maakunnan arkeologisia kohteita ja museon omia erilliskohteita.
Videot kuvataan 360-asteen kameralla, jolloin netissä pääsee virtuaalikierrokselle esimerkiksi Heiskan taiteilijakotiin. Ensimmäinen video julkistetaan maanantaina kuudes helmikuuta.
Museon remontti valmistuu näillä näkymin lähellä kesää 2019. Uusi perusnäyttely museon kahteen kerrokseen on mietinnässä ja intendentti Ilja Koivisto lupaa, että ainakin museon suurin ja kovasti tykätty pienoismalli, Jyväskylä vuosimallia 1952, tulee osaksi uutta perusnäyttelyä.