Suomen Netflix-tarjonta on hinta-laatusuhteeltaan yksi maailman heikoimmista, kertoo Comparitech-verkkosivuston uusin selvitys.
Suomessa Standard- ja Premium-tileistä maksavat käyttäjät saavat rahalleen kolmanneksi ja neljänneksi vähiten vastinetta, kun tarkastellaan tutkimuksessa mukana olleita 77:ää maata. Basic-palveluista maksavat suomalaiset ovat myös heikoimpien joukossa, mutteivät aivan pohjalla.
Suomen kanssa on samassa jamassa useita Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maita, kuten Iran, Irak, Qatar, Egypti ja Algeria, sekä Euroopasta muun muassa Tanska, Norja ja Portugali.
Tutkimus on tehty niin, että Netflix-kirjaston sisällön määrää, johon kuuluvat muun muassa tv-sarjat, elokuvat ja dokumentit, verrataan kuukausittain maksettavaan käyttöoikeuteen. Kuinka paljon saat maksulla erilaista katsottavaa, siis.
Nostetaan esimerkiksi Premium-paketit. Kuinka tarjonta ja hinta eroavat maiden välillä?
Kymmenen maata, joissa Netflixin Premium-paketin hinta-laatusuhde on heikoimmillaan
Eniten rahalleen saavat vastinetta sen sijaan muun muassa Intia, Filippiinit, Kolumbia ja Kanada.
Kymmenen maata, joissa Netflixin Premium-paketin hinta-laatusuhde on parhaimmillaan
Comparitech on teknologiaan keskittyvä sivusto, joka pyrkii auttamaan kuluttajia tekemään järkeviä kulutuspäätöksiä tarjoamalla ajantasaista informaatiota, välineitä ja tutkimustietoa.
Miksi maiden välillä on suuria eroja?
Eri maissa on tarjolla eri määrä katsottavaa eri hintaan.
Suurin valikoima on Yhdysvalloissa, jonka asukkaiden Netflix-kirjastoista löytyy yhteensä 5 879 erilaista ohjelmaa. Vähiten katsottavaa on Iranissa, jonka Netflixissä on vain 2 301 ohjelmaa.
Digital Media Finland on digitaalisen maailman liiketoimintamalleihin erikoistunut konsultointiyhtiö. Sen konsultin Tommi Rissasen mukaan Netflix-kirjastojen sisältöerot johtuvat tv-sarjojen ja elokuvien, oikeuksista, jotka neuvotellaan ja myydään jokaiseen maahan erikseen.
– Rahastahan tässä on kysymys, Rissanen sanoo.
Rissanen näkee, että Suomen Netflix-sisällöt ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan. Kun palvelu tuli Suomeen ensimmäistä kertaa, oli tilanne huomattavasti heikompi. Isona osana kehitystä hän näkee Netflixin panostamisen omiin alkuperäissisältöihin, jotka ovat kartuttaneet kaikkien Netflix-maiden kirjastoja.
Siitä ei ole kovin kauaa, kun Suomessa oli vasta kaksi tv-kanavaa. Nyt niitä on tietysti enemmän, mutta Yhdysvalloissa lukema on satoja. Kaikki on suhteellista. Netflixillä oli yhtiön oman ilmoituksen mukaan maaliskuussa noin 150 miljoonaa tilaajaa. Kauppalehti uutisoi 2018, että dataportaali Statistan arvion mukaan Suomessa olisi vuonna 2020 noin 850 000 Netflix-tilaajaa.
– Tarjonta Suomessa on poikkeuksellisen hyvää. Ja jos katsotaan Netflixin ulkopuolelle, niin Pohjoismaissa on jo pitkään ollut esimerkiksi HBO Nordic -palvelu, jota ei todella monessa muussa maassa ole, Rissanen sanoo.
– Totta kai se olisi ideaalia, että kaikki mahdollinen sisältö olisi saatavilla. Mutta meillä on pieni kotimarkkina, emmekä Suomessa juuri jää muista Pohjoismaista.
Suomen Netflix-kirjasto on hieman Norjaa suurempi, hieman Ruotsia ja Tanskaa pienempi, mutta kaikki jäävät selvästi Islannille, joka tarjoaa käyttäjilleen yli 1 000 katsottavaa sisältöä edellämainittuja enemmän.
Bisnes on bisnestä
Comparitechin selvityksen perusteella eurooppalaiset maksavat Netflix-oikeuksistaan huomattavasti, vaikka ohjelmakirjastot ovat melko suppeita verrattuna muuhun maailmaan. Maailman kalleimmat Netflix-kuukausimaksut ovat Euroopassa.
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin kesäkuussa, että Netflix nostaa Standard- ja Premium-pakettien hintoja Suomessa. Standard-paketin hinta nousi eurolla 12 euroon ja Premium-paketin kahdella eurolla 16 euroon.
Lähes 4 300 ohjelmaa sisältävä Kolumbian Netflix-kirjasto maksaa Basic-pakettina alle viisi Yhdysvaltain dollaria, saavat tanskalaiset selvästi pienemmän valikoiman itselleen maksamalla Basic-paketista lähes 12 dollaria kuussa. Suomessa Basic maksaa kahdeksan euroa kuussa, eli vain hieman vähemmän, kuin Premium-paketti Kolumbiassa.
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan Netflix-paketit ovat edullisia, mutta tarjonta on huomattavasti heikompaa kuin muissa edullisten pakettien maissa, kuten Intiassa ja Kolumbiassa.
Etelä-Amerikan hinnoille on kuitenkin looginen selitys.
– Etelä-Amerikka on todella tärkeä ja iso markkina amerikkalaisille yhtiöille. Se on lähellä, ja koska siellä on paljon väestöä, myös laajentumismahdollisuudet ovat hyvät, Rissanen pohtii.
– Voisin myös kuvitella, että esitysoikeudet ovat Kolumbiassa huomattavasti Suomea tai muuta Eurooppaa halvempia.
Netflixin käytöstä kerätään jatkuvasti dataa, jonka avulla yritys pystyy optimoimaan omaa liiketoimintaansa. Markkinat ovat keskenään erilaisia ja Netflix yrityksenä pyrkii tekemään mahdollisimman hyvää tulosta.
Rissanen haluaa myös suhteuttaa maissa asuvien ihmisten tulotason Netflix-palveluiden hintaan. Jos tämä otetaan huomioon, on Suomen hinta hänen mielestään hyvin kilpailukykyinen.
– Netflix on varmasti laskenut, että Suomen hintoja oli varaa nostaa kesällä ilman, että palvelu menettäisi käyttäjiä, Rissanen sanoo.
Lue lisää:
Netflixin osake sukelsi – osakkeenomistajat pettyivät suoratoistopalvelun käyttäjämäärän kasvuun