Ensi viikolla ensi-iltansa saava Toivon tuolla puolen kertoo syyrialaisesta pakolaisesta, joka ei saa turvapaikkaan Suomesta. Mies lähtee viranomaisia pakoon ja päätyy pimeisiin töihin helsinkiläiseen ravintolaan. Syyrialaislähtöinen näyttelijä Sherwan Haji esittää pakolaista. Hänet kattonsa alle ottavaa ravintolanomistajaa esittää puolestaan Kaurismäen luottonäyttelijä Sakari Kuosmanen.
Toivon tuolla puolen on toinen osa Le Havren aloittamasta satamakaupunki-trilogiasta. Humanismin asialla oleva elokuvan päähenkilöt uskovat ihmisten hyvyyteen, vaikka pakolainen joutuu rasistien hakkaamaksi ja maasta karkotetuksi.
– Hahmoni syyrialainen pakolainen voi antaa stereotyyppisen mielikuva, mutta yritin tehdä roolin Akin tyyliin tosi minimaalisesti. Minulle oli tärkeä esittää tämä rooli. Se herätti minussakin jotain, olenhan itse syyrialainen.
Rakkauden sanoma leviää elokuvan avulla
Kuosmanen ihastui täysin ravintoloitsijaksi ryhtyvän kaupparatsun rooliinsa.
– Valdemar Wikström on kova, mutta humaani äijä. Hänelle on tärkeää, että bisnekset toimivat. Minusta tässä on Akin alter egoa ja Akin isää. Taidan olla hahmoni kaltainen itsekin.
Näyttelijä kiittää elokuvan sanomaa, joka rohkaisee ihmisiä kohtaamaan jokapäiväisessä elämässään apua tarvitsevia silmästä silmään.
– Meillä on Suomessa hyvin asiat. Ollaan ihmisiä, autetaan toisiamme ja levitetään rakkauden ja hyvän sanomaa, Kuosmanen sanoo.

Hyvä viinapää toi roolin
Ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevällä Hajilla ei ollut aluksi aavistustakaan, mihin elokuvaan hän haki töihin.
– Sain sähköpostin, että Lähi-idästä oleva näyttelijä on haussa. Vastasin siihen. Pian tehtiin tuotantoyhtiöllä koekuvaus, mutta en vielä silloinkaan tiennyt, että siinä haetaan näyttelijää Aki Kaurismäen elokuvaan, kertoo Haji.
Kaurismäen elokuvat olivat kuitenkin näyttelijälle entuudestaan tuttuja Damaskoksen teatterikorkeakoulun ajoilta. Kaurismäen maailmoihin hän perehtyi entistä enemmän tutustuttuaan suomalaiseen vaimoonsa ja muutettuaan Suomeen vuonna 2010.
Sakari Kuosmasen historia Kaurismäen kanssa puolestaan ulottuu vuosikymmenten taakse. Hän esiintyi jo vuonna 1985 ensi-iltansa saaneessa Calamari Unionissa. Alun perin Kaurismäki ja Kuosmanen tutustuivat Saimaalla musiikkikiertueen merkeissä.
– Istuttiin Akin kanssa laivan katolla aina kahdestaan muiden mentyä nukkumaan. Laivan puksutellessa pitkin kesäistä Saimaata keskusteltiin kaikenlaista. Sitten Aki vaan sanoi joskus, että kyllähän sinullekin pitää joku elokuvarooli kirjoittaa, kun sulla on niin kova viinapää. Siitä lähtien on oltu kavereita ja tehty leffoja yhdessä, sanoo Kuosmanen.
Täydellistä omistautumista elokuvalle
Tuoreesta elokuvasta Toivon tuolla puolen kaverukset puhuivat yhdessä pitkään. Kuosmasella oli hyvin aikaa valmistautua roolinsa, joka vaati näyttelijältä omistautumista ja tarkkuutta. Näyttelijä aloittikin kuvauspäivät aina ennen muiden näyttelijöiden saapumista paikalle.
– Otin sellaisen metodin, että olin kaksi tuntia aikaisemmin kuvauspaikalla. Käsikirjoitus kädessä tutustuin tilanteeseen ja vietin aikaa kuvaajien ja valomiesten kanssa. Hehän ovat kaikki kavereitani. Omistauduin täydellisesti tälle, enkä ajatellut mitään muuta kolmeen kuukauteen.
Haji pelkäsi alkuun hyppäämistä tiiviin kaveriporukan työryhmään.
– Se oli kuitenkin hyvä kokemus. Kaikki olivat todella ystävällisiä ja ammattimaisia. Kuvauksissa oli positiivinen energia ja Akista oli tosi iso apu. Sain paljon tilaa näytellä.