Britanniassa Sheffieldin yliopiston ulkoseinään kiinnitetty, puhdasta ilmaa ylistänyt runotaulu on imenyt ympäristöstään liki kolmen vuoden ajan liikenteen typpidioksidipäästöjä. Hengitysteitä ärsyttävää ja luontoa rehevöittävää ja happamoittavaa typpidioksia syntyy paljolti juuri autoliikenteestä.
Kirjallisuuden professorin Simon Armitagen In Praise of Air -runossa ilmansaasteisiin viitataan muun muassa autojen lentosuukkoina katuja ylittäville ihmisille, ja sanotaan, että ilma on ihmisen ensimmäinen sana.
Sanan voimalla runo ei sentään ole ilmaa puhdistanut, vaan hankkeen isä oli kemian professori Tony Ryan. 20 metriä korkea ja kymmenen metriä leveä runotaulu pinnoitettiin titaanioksidilla. Se muuttaa typpidioksidia vaarattomaksi hapen ja valon – myös katulamppujen – aiheuttaman reaktion ansiosta.
Runo puhdisti vuorokaudessa 20 henkilöauton typpidioksidipäästöt.
"Maailman ensimmäinen katalysaattoriruno", kuten sitä Sheffieldin yliopiston sivulla kutsutaan, sai peitokseen äärimmäisen pienipartikkelista titaanioksidia. Pieni koko oli olennaista: mitä pienemmät hiukkaset, sitä suurempi reagoiva alue.
Taulu kiinnitettiin seinään vuoden 2014 toukokuussa. Tutkijat laskevat, että runo on tehnyt selvää noin kahdesta tonnista typpidioksidia. Vuorokaudessa määrä vastaa yhden bussin tai 20 henkilöauton saasteita.
Automainokset puhdistamaan autojen päästöjä?
Peittokyvyltään erinomaista titaanioksidia on arjessamme niin maalien, muovien ja paperin lisäaineena kuin muun muassa aurinkovoiteissa UV-suojana. Titaanioksidin itseään puhdistavia ominaisuuksia on hyödynnetty esimerkiksi ikkunapinnoitteiden ja vaatteiden kehittelyssä.
Ryan ajaa kaikkien mainostaulujen suihkuttamista titaanioksidilla. Lisäkustannukset kullekin mainostajalle hän laskee alle sadaksi punnaksi.
– Autokauppiaiden tuhannet mainospylväät teittemme varsilla voisivat samalla puhdistaa autojen päästöjä, hän visioi.
Tieteen ja taiteen yhteisprojektista voi lukea lisää Sheffieldin yliopiston verkkosivulta. Ympäristöongelmia ei ratkaista vain tieteen tarjoamilla tekniikan edistysaskelilla, vaan myös taiteen kyvyllä innostaa ihmisiä ja muuttaa käsityksiä, hankkeeseen osallistuvat sanovat.