Helsingin Töölössä sijaitseva Taiteilijakoti Lallukan pari vuotta kestänyt remontti on vihdoin saatu päätökseen. Perjantaina taiteilijat kokoontuivat viettämään Lallukan uutta vihkiäisjuhlaa vielä maalintuoksuisissa tiloissa.
Yli kahdeksankymmentä vuotta vanhassa Lallukassa on asunut kaikkiaan lähes kolme sataa taiteilijaa. Joukossa on monia tunnettuja nimiä, kuten Tauno Palo, Ellen Thesleff, Tove Jansson ja Aarre Merikanto. Nykyisiä asukkaita ovat muun muassa Kuutti Lavonen, Elina Merenmies, Iiro Rantala ja Vesa Vierikko.
Remontti ei käynyt Vierikon hermoille, vaikka se kesti pitempään kuin näyttelijä oletti.
– Pahin vaihe oli kun putket uusittiin. Silloin asuttiin evakossa reilu puoli vuotta, mutta minulla on pitkä pinna, eikä tämä ole minua häirinnyt. Olen seurannut jännityksellä, mitä tästä tulee, millaisia värejä ja pintoja talo saa. Olen vain nautiskellut tästä.
Lattian alta löytyivät Tove Janssonin sukset
Myös kuvanveistäjä Tommi Toija nauttii taiteilijakodin uudistuneesta ilmeestä. Toija tunnetaan muun muassa Helsingin Kauppatorin laidalle tekemästään pissaava poika patsastaan eli Bad Bad Boy -teoksestaan. Pissaava poika muutti taannoin Jätkäsaareen ja Toija itse nyt takaisin Lallukkaan.
– Kyllä on hyvin mukavaa asua tämmöisessä jatkumossa ja perinteikkäässä talossa. Koko meidän perhe viihtyy ja alue sopii hyvin lapsille.
Toija on saanut työskentelytilakseen Tove Janssonin vanhan ateljeen. Jansson on jättänyt jälkeensä myös muita merkkejä itsestään, jotka löydettiin remontin yhteydessä. Ateljee-asunnon lattian alta paljastui yllättäen säilytystila, jossa oli taiteilijan puiset sukset.

Lisäksi talon arkistosta löydettiin Nakuja-lehtiä, joita Lallukan asukkaat ovat tehneet sotavuosina. Niissä on muun muassa Tove Janssonin piirustuksia ja kirjoituksia. Lehdet on nyt luovutettu Ateneumille.
Yhteisöelämä on "sopusuhtaisesti balanssissa"
Vaikka Lallukassa asuu taiteilijayhteisö, jokainen viettää siellä omanlaistaan elämää, omassa rauhassaan. Yhteisöllisyys toteutuu jokaisen omilla ehdoilla, jos sitä edes kaipaa.
Yli kymmenen vuotta Lallukassa asunut Vierikko kertoo pelänneensä ensin, että hänet yritetään temmata väkisin mukaan yhteisiin tilaisuuksiin.
– Kun muutin tänne, niin pelkäsin, että täällä olisi semmoista, että tulepas nyt laulamaan virsiä tuonne, mutta ei niin ole tapahtunut. Tämä on sopusuhtaisesti balanssissa. Kukaan ei tule soittelemaan ovikelloa, että tehdäänpäs nyt taidetta.

Taiteilijat kohtaavat kuitenkin spontaanisti käytävillä, ja silloin heidän välilleen syntyy kiinnostavia keskusteluja.
– Kun on taiteen alan ihmisiä, niin keskustelut ovat vähän erilaisia kuin muiden kanssa. Yhteistyötä tehdään luonnostaan omasta halusta erilaisissa asioissa, Vierikko sanoo.
